σφήκες-απεντόμωση-σφηκοφωλιάΒιολογικός κύκλος και χαρακτηριστικά

Οι σφήκες όπως και τα μυρμήγκια ανήκουν στην τάξη των Υμενόπτερων  (Hymenoptera). Το σώμα τους έχει έντονο χρωματισμό με λιγοστό τρίχωμα και αποτελείται από τρία τμήματα: το κεφάλι, το μεσόσωμα και το μετάσωμα. Ο βιολογικός τους κύκλος περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

  • του αυγού,
  • της προνύμφης,
  • της νύμφης
  • και τέλος, του ακμαίου εντόμου.

Τα περισσότερα είδη σφηκών είναι κοινωνικά έντομα και οργανώνουν αποικίες, αποτελούμενες από τις βασίλισσες (γόνιμα θηλυκά), τις εργάτριες (στείρα θηλυκά) και τα αρσενικά. Χτίζουν φωλιές γκριζωπού χρώματος με εξάγωνα κελιά, ξεκινώντας από το τέλος περίπου της άνοιξης. Οι βασίλισσες γεννούν αυγά, ενώ οι εργάτριες συνεχίζουν τη διαδικασία της κατασκευής καθ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Μέχρι το φθινόπωρο έχουν αναπτυχθεί οι νέες βασίλισσες οι οποίες θα μετακινηθούν από την παλιά φωλιά και περιμένουν μέχρι την επόμενη άνοιξη, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος.

απεντόμωση-σφήκες-φωλιάΜπορούν και χτίζουν τις φωλιές τους σε οποιοδήποτε σημείο θεωρήσουν κατάλληλο και προστατευμένο. Από δέντρα και εσοχές παραθύρων, μέχρι υπόστεγα, τοίχους μπαλκονιών και στέγες σπιτιών. Η σφήκα είναι κεντροφόρο έντομο και μπορεί να επιτίθεται σε άλλα έντομα, μεταξύ των οποίων και των μελισσών, σε αντίθεση όμως με τη μέλισσα επιβιώνει μετά το κέντρισμα. Τρέφεται με φυτική και ζωική ύλη αποτελώντας σημαντικό κρίκο της τροφικής αλυσίδας.

Δημόσια Υγεία και καταπολέμηση σφηκών

Η εξόντωση των σφηκών γίνεται μόνο όταν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Το κέντρισμα της σφίγγας εκτός από τη φλεγμονή του δέρματος μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία (αλλεργικό σοκ) σε άτομα με υπερευαισθησία. Επίσης επειδή δρουν συλλογικά, υπάρχει κίνδυνος κατά την επίθεση να κινητοποιηθεί όλος ο πληθυσμός. Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ειδικούς χειρισμούς όταν επιχειρούμε να εξοντώσουμε μια φωλιά.

Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει με ψεκασμό πυρεθροειδών εντομοκτόνων , εφόσον η φωλιά είναι ορατή και προσβάσιμη. Συνιστάται η εφαρμογή να πραγματοποιείται κατά τις βραδινές ώρες ώστε οι σφήκες να βρίσκονται στο εσωτερικό της. Εναλλακτικοί τρόποι είναι η χρήση ειδικών παγίδων με ελκυστικό δόλωμα ή ηλεκτρικών παγίδων.

Αν χρειάζεστε απεντόμωση για σφήκες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην MICROCOSMOS