μυρμήγκια-αντιμετώπιση-απολυμάνσεις-απεντομώσειςΤα μυρμήγκια ανήκουν στην τάξη των Υμενόπτερων και υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 10.000 είδη. Στο αστικό περιβάλλον της χώρας μας κυρίως δύο είναι τα είδη που έχουν μεγαλύτερη σημασία, το Lasins niger (ή μυρμήγκι του κήπου) και το Monomorinon pharaconis.

Βιολογικός κύκλος και χαρακτηριστικά

Είναι κοινωνικά έντομα και σχηματίζουν αποικίες διαφόρων μεγεθών οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετική οργάνωση. Στις μεγάλες αποικίες τα μυρμήγκια χωρίζονται σε διάφορες τάξεις, όπως είναι οι στρατιώτες, οι εργάτες και τα γόνιμα θηλυκά που ονομάζονται βασίλισσες. Επικοινωνούν μεταξύ τους και δρουν ομαδικά για το κοινό όφελος της αποικίας τους.

μυρμήγκια-αντιμετώπιση-απεντόμωση-απολύμανσηΟ βιολογικός κύκλος των μυρμηγκιών αποτελείται από τέσσερα στάδια -αυτό του αυγού, της προνύμφης, της νύμφης και του τέλειου εντόμου. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου δύο μήνες, ενώ ένα γόνιμο θηλυκό μπορεί να γεννήσει 200-400 αυγά κατά τον βίο του. Είναι δυνατά έντομα και μπορούν να μεταφέρουν το βάρος τους σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Δημόσια Υγεία και αντιμετώπιση

Τα μυρμήγκια αν και συνηθίζουν να κινούνται σε ανθυγιεινές εστίες δεν θεωρείται ότι μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο κάποια ασθένεια. Προκαλούν όμως ενόχληση όταν φωλιάζουν σε κάποιον χώρο του σπιτιού. Επιπλέον, αλλοιώνουν τα τρόφιμα, επηρεάζουν αρνητικά το επίπεδο υγιεινής και υποβαθμίζουν την εικόνα μια επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, πάνω στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν κάποιο τούνελ, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε διάφορα κατασκευαστικά υλικά, στέγες και δάπεδα.

Τα προληπτικά μέτρα κατά τον μυρμηγκιών θα πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε σπίτι ή κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Καθαριότητα των χώρων. Ιδιαίτερα στις κουζίνες δεν θα πρέπει να μένουν υπολείμματα τροφίμων στους πάγκους ή το τραπέζι.
  • Συχνή καθαριότητα των ντουλαπιών, όπου αποθηκεύονται τρόφιμα.
  • Καθημερινή απόρριψη των απορριμάτων.
  • Στεγανοποίηση μικρών οπών ή ρωγμών που βρίσκονται ενδεχομένως στις κουζίνες.

Εφόσον υπάρχει ήδη φωλιά σε κάποιον εσωτερικό χώρο θα πρέπει να γίνει απεντόμωση από επαγγελματικό συνεργείο.

Τα κοινά εντομοκτόνα που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως δεν αποτελούν την ιδανική λύση, καθώς θα επιφέρουν μόνο μια προσωρινή ανακούφιση. Τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται αν μια περιοχή έχει ψεκαστεί πρόσφατα, οπότε αλλάζουν τη διαδρομή τους αποφεύγοντας το φάρμακο. Επιπλέον, ακόμα κι αν επιστρέφουν λιγότερα μυρμήγκια στη φωλιά, η βασίλισσα θα συνεχίσει να γεννάει νέα αυγά, ώστε η αποικία να επανέλθει σε ισορροπία.

Η ιδανική λύση είναι να ανακαλυφθεί η φωλιά και να εφαρμοστεί ειδικό ελκυστικό δόλωμα που θα επιφέρει τη δηλητηρίαση της αποικίας ή να γίνει συνδυαστικά με ψεκασμό επαγγελματικών προϊόντων.

Αν χρειάζεστε απεντόμωση για τα μυρμήγκια μπορείτε να απευθυνθείτε στην MICROCOSMOS.