Διώξτε ποντίκια και αρουραίους από τον χώρο σας

Οι μυοκτονίες γίνονται για την καταπολέμηση τρωκτικών (ποντίκια και αρουραίοι) που έχουν εισβάλλει στο περιβάλλον του ανθρώπου και επηρεάζουν αρνητικά το επίπεδο υγιεινής των χώρων.

μυοκτονίεςΤα τρωκτικά επιφέρουν τεράστιες υλικές καταστροφές και ζημιές στην οικονομία. Ροκανίζουν σχεδόν τα πάντα -από αναπτυσσόμενες σοδειές στα χωράφια μέχρι αγωγούς αποχέτευσης, ηλεκτρικά καλώδια, πλαστικούς σωλήνες, μονωτικά υλικά κ.α.

Εκτός όμως από τις καταστροφές που επιφέρουν σε κάθε είδους χώρο, μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο σοβαρά νοσήματα. Η πανώλη, ο τύφος, η σαλμονέλωση, η λεπτοσπείρωση, η τουλαραιμία, η λεϊσμανίαση και η  τοξοπλάσμωση είναι μερικά από αυτά. Η μετάδοση μπορεί να γίνει  με τρεις τρόπους:

  • μέσω μολυσμένων τροφίμων (από τρίχες και περιττώματα των τρωκτικών),
  • με άμεση επαφή (δέρμα, εισπνοή μολυσματικών παραγόντων)
  • ή μέσω εκτοπαρασίτων, όπως οι ψύλλοι που μεταβιβάζονται στον άνθρωπο.

Οι παραπάνω λόγοι κάνουν επιτακτική την ανάγκη για μυοκτονίες είτε πρόκειται για επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε για σπίτι.

Η καταπολέμηση αρουραίων και ποντικιών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και συνιστάται να εφαρμόζεται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων. Οι αποτελεσματικές μυοκτονίες απαιτούν τεχνογνωσία, εμπειρία και επαγγελματικά προϊόντα. Αν κάποιος ερασιτέχνης επιχειρήσει να προσπαθήσει μόνος του, το πιο πιθανό είναι ότι θα χάσει χρόνο και περισσότερα χρήματα, ενώ η μη ορθή χρήση τρωκτικοκτόνων μπορεί να επιφέρει κινδύνους.

Στην MICROCOSMOS ακολουθούμε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους μυοκτονιών αναλύοντας όλους τους παράγοντες που θα οδηγήσουν στη σωστή διαχείριση του προβλήματος.

Μέθοδοι μυοκτονιών

Ξεκινάμε με μια επιθεώρηση του χώρου. Καθορίζουμε τις θέσεις εισόδων των φωλεών καθώς και τις πιθανές διαδρομές που ακολουθούν τα τρωκτικά προς αναζήτηση τροφής. Στη συνέχεια εκτιμάμε το μέγεθος του πληθυσμού των αρουραίων ή ποντικιών της προσβεβλημένης περιοχής.

Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη προσβολή, η καλύτερη μέθοδος μυοκτονίας είναι η χρήση αντιπηκτικών τρωκτικοκτόνων δολωμάτων δεύτερης γενεάς που με ένα γεύμα μειώνουν σύντομα τον πληθυσμό. Τα σημεία ελέγχου επιλέγονται να είναι “στρατηγικά”, ενώ τα δολώματα τοποθετούνται και κλειδώνονται μέσα σε ειδικούς δολωματικούς σταθμούς. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ασφάλεια για τα κατοικίδια ζώα και προστατεύεται το δόλωμα από τις καιρικές συνθήκες.

Ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής, ενδεχομένως να ακολουθήσουν νέες επιθεωρήσεις με καταγραφή των μειώσεων της τροφής και ανανέωση των δολωμάτων, ώστε η διαδικασία της μυοκτονίας να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Σε περιπτώσεις πολύ μικρής προσβολής ή σε επιχειρήσεις που η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση τρωκτικοκτόνων δολωμάτων σε χώρους παραγωγής, οι μυοκτονίες μπορούν να επιτευχθούν με εναλλακτικούς τρόπους, όπως την εγκατάσταση παγίδων σύλληψης.

Τέλος, αφού η μυοκτονία ολοκληρωθεί, συνιστάται να ακολουθήσει απολύμανση για την εξυγίανση των χώρων από τους παθογόνους μικροοργανισμούς των τρωκτικών.

Για μυοκτονίες, απολυμάνσεις και απεντομώσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στην MICROCOSMOS.