κοριοί-απεντόμωση-αντιμετώπιση-απολύμανσηΌπως και οι ψύλλοι, άλλα απομυζητικά έντομα που τρέφονται αποκλειστικά με αίμα των θηλαστικών είναι οι κοριοί (Hemiptera), του γένους Cimex lectularius. Το σώμα τους είναι ωοειδές σε σχήμα και το μέγεθός τους περίπου 7mm.

Βιολογικός κύκλος και χαρακτηριστικά

Ο βιολογικός τους κύκλος ολοκληρώνεται μέσα σε έναν με δύο μήνες και περιλαμβάνει τα στάδια αυγού, νύμφης, και ακμαίου εντόμου. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ένας κοριός μπορεί να εναποθέσει 200-400 αυγά τα οποία εκκολάπτονται μέσα 7-100 μέρες, ανάλογα με την επικρατούσα θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κοριών είναι ότι μπορούν να επιζήσουν αρκετούς μήνες χωρίς να τραφούν. Η μέση διάρκεια ζωής τους είναι περίπου ο ένας χρόνος.

Ακόμα και αν είναι αδρανοποιηθεί για καιρό στα κρησφύγετα τους, δραστηριοποιούνται όταν αντιληφθούν την ύπαρξη ενός ξενιστή.  Συνήθως τρέφονται τη νύχτα, με μέγιστη δραστηριότητα τις ώρες πριν το ξημέρωμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου των ξενιστών. Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που δεν τους αντιλαμβάνονται την ώρα του νύγματος.

Σημάδια που υποδηλώνουν προσβολή από κοριούς είναι μικρές κηλίδες αίματος στο σημείο  του νύγματος, η παρουσία νεκρών εντόμων στο κρεβάτι ή οι σκούροι λεκέδες από τα τα περιττώματά τους που αφήνουν στο στρώμα ή άλλες επιφάνειες.

Δημόσια Υγεία και καταπολέμηση κοριών

Αν και οι κοριοί μπορούν να είναι φορείς πολλών διαφορετικών παθογόνων που προκαλούν λεϊσμανίαση, τρυπανοσωμίαση, ρικετσίωση κ.α, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη μετάδοσης των μικροοργανισμών από τους κοριούς στον άνθρωπο. Οι κίνδυνοι περιορίζονται στους ερεθισμούς των τσιμπημάτων, τις φλεγμονές του δέρματος, τις αλλεργικές αντιδράσεις και το ψυχολογικό κόστος.

Η μετάδοση των κοριών γίνεται συνήθως μέσω ταξιδιωτών, τις αποσκευές ή τα ενδύματά τους, καθώς οι στρατώνες, τα ξενοδοχεία και οι κατασκηνώσεις μπορούν να αποτελούν πιθανές εστίες.

Η καταπολέμηση των κοριών πραγματοποιείται με συνδυασμό απλών, οικιακών μεθόδων και επαγγελματικής απεντόμωσης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Θα πρέπει να προηγηθεί σχολαστική καθαριότητα των προσβεβλημένων χώρων και σε όλες τις επιφάνειες και αντικείμενα.
  • Πλύσιμο ενδυμάτων, υφασμάτων και χαλιών σε υψηλές θερμοκρασίας. Οι κοριοί και τα αυγά τους δεν έχουν αντοχή σε θερμοκρασίες άνω των 50°C.
  • Απαλλαγή από άχρηστα, παλιά αντικείμενα που έχουν δεχθεί μεγάλη προσβολή.
  • Κατάλληλες ενέργειες με το στρώμα του κρεβατιού. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο, καθώς οι κοριοί κρύβονται κυρίως μέσα στις ραφές,  τις πτυχές και σε φθορές (ανοίγματα) των στρωμάτων. Εφόσον είναι ιδιαίτερα προσβεβλημένο, παλιό και σε κακή κατάσταση είναι προτιμότερο να απορρίπτεται. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα όμως, ο χώρος χρειάζεται απεντόμωση. Οι κοριοί λόγω του μικρού τους μεγέθους έχουν την ικανότητα να κρύβονται σε σημεία που είναι δύσκολο να ανακαλυφθούν αν δεν υπάρχει γνώση και εμπειρία. Τέτοια σημεία μπορούν να είναι:

  • οι τάβλες, τα ελατήρια, τα πόδια και το κεφαλάρι του κρεβατιού,
  • πρίζες, πίνακες και κορνίζες,
  • ρωγμές σε τοίχους και πατώματα,
  • κουρτίνες, συρτάρια, σοβατεπί
  • λοιπές μικρές εσοχές του χώρου.

Για απεντόμωση κατά των κοριών μπορείτε να απευθυνθείτε στην MICROCOSMOS.