κατσαρίδες απεντόμωσηΤο πιο γνωστό έντομο στη τάξη των Δικτυοπτέρων (Dictyoptera), είναι οι κατσαρίδες. Περισσότερα από 4000 είδη είναι σήμερα γνωστά από τα οποία ενδιαφέρον παρουσιάζει μόνο το 1%, αφού τα περισσότερα δεν τα συναντάμε στις πόλεις.

Βιολογικός κύκλος και χαρακτηριστικά

Είναι έντομα με ατελή μεταμόρφωση (ημιμετάβολα) και έχουν μόνο τρία στάδια στον βιολογικό τους κύκλο -αυτά του αυγού, της νύμφης και τέλειου εντόμου. Τα πιο σημαντικά είδη από πλευράς Δημόσιας Υγείας που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, είναι: Blatta OrientalisBlattelia GermanicaPeriplaneta Americana και Supella longipalpa.

Είναι νυχτόβια έντομα, αλλά όταν οι πληθυσμοί τους είναι αρκετά μεγάλοι, περιφέρονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σαν κρησφύγετα χρησιμοποιούν υγρά και σκοτεινά μέρη (ρωγμές τοίχων, φρεάτια, σωληνώσεις, ντουλάπια, σιφώνια, κάτω από ψυγεία ή έπιπλα κλπ). Οι κατσαρίδες παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες και ποσοστά υγρασίας.

απολύμανση για κατσαρίδεςΤα στοματικά μόρια της κατσαρίδας είναι μασητικού τύπου.  Θεωρούνται παμφάγες αφού ικανοποιούν τις διατροφικές τους ανάγκες από ευρύ φάσμα οργανικών ουσιών (πτύελα, ξηρό αίμα κ.α). Ωστόσο έχουν ιδιαίτερη προτίμηση για τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή άμυλο. Οι κατσαρίδες έχουν την ικανότητα να επιζούν για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς τροφή, αλλά λιγότερο χωρίς νερό. Η διάρκεια ζωής τους διαφέρει μεταξύ των ειδών, αλλά γενικά κυμαίνεται μεταξύ 6-18 μήνες.

Δημόσια Υγεία και καταπολέμηση κατσαρίδων

Τροφές, νερό και μαγειρικά σκεύη είναι εκτεθειμένα σε μόλυνση από κατσαρίδες που μεταφέρουν παράσιτα κι άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα μικρόβια μπορούν να βρίσκονται στο εσωτερικό κι εξωτερικό του σώματός τους. Διεθνείς έρευνες έδειξαν στις κατσαρίδες, την παρουσία πρωτόζωων, αυγών ελμίνθων αλλά και βακτηρίων που θεωρούνται υπεύθυνα  για τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερίες, διάρροιες, γαστρεντερίτιδες και αλλεργίες.

Ο μηχανισμός μεταφοράς των  παθογόνων μικροοργανισμών μοιάζει με εκείνον των μυγών. Μεταφέρουν δηλαδή τα παθογόνα μηχανικά με τα πόδια και το σώμα τους ή με τα περιττώματα τους και το άδειασμα του περιεχομένου του στομάχου τους κατά τη διάρκεια της τροφής τους. Γενικά είναι μόνο μηχανικοί φορείς των παθογόνων αλλά μπορούν να πολλαπλασιάζονται αυτοί μέσα στο πεπτικό τους σύστημα.

Η καταπολέμηση των κατσαρίδων γίνεται συνήθως με χημική μέθοδο, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό έντομο. Μάλιστα, με τα χρόνια μπορούν να αποκτήσουν ανοσία λόγω της κατάχρησης των εντομοκτόνων και για τον λόγο αυτό οι φαρμακοβιομηχανίες εφευρίσκουν νέες φόρμουλες.

Ο ψεκασμός γίνεται σε σημεία που ζουν και αναπαράγονται οι κατσαρίδες καθώς και σε πιθανά περάσματα τους. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους ποικίλουν. Τα πιο διαδεδομένα είναι τα πυρεθροειδή τα οποία είναι χαμηλής τοξικότητας και επιδρούν στο νευρικό σύστημα των κατσαρίδων. Για την Blattelia Germanica  η μέθοδος διαφέρει. Το είδος αυτό θα πρέπει να τραφεί με ειδικό δόλωμα, ώστε να μεταφερθεί η δραστική ουσία στη φωλιά.  

Αν χρειάζεστε απεντόμωση για κατσαρίδες μπορείτε να απευθυνθείτε στην MICROCOSMOS.