apentomosi-monos-mou

 

Αρκετοί άνθρωποι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα εντόμων στις οικίες τους, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Κάποιοι μάλιστα, λόγω έλλειψης γνώσης, καταφεύγουν σε αμφισβητούμενες λύσεις  ή ακόμα και επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, θα αναφερθούμε στους πιο συνηθισμένους και ασφαλείς τρόπους οικιακής απεντόμωσης που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ερασιτεχνικές μέθοδοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν σε καμία περίπτωση τις επαγγελματικές. Κάθε πρόβλημα έχει τους δικούς του παράγοντες όπως το είδος εντόμου, το μέγεθος προσβολής, ο χώρος, η ευρύτερη περιοχή κ.α. Έτσι απαιτούνται διαφορετικές τακτικές για την επίλυσή τους και αυτός είναι ο λόγος που πολλές απόπειρες ερασιτεχνών καταλήγουν σε αποτυχία.

Ωστόσο, μερικά απλά μέτρα είναι ικανά να σας παρέχουν προστασία απέναντι στα έντομα, κυρίως αν πρόκειται για μικρή προσβολή. Αποτελούν τη βάση πρόληψης και μπορούν να εφαρμόζονται ανεξαρτήτως αν αποφασίσετε να καταφύγετε σε πιο επαγγελματικές λύσεις.

Προληπτικά μέτρα

  • Καθαριότητα των χώρων: Μπορεί σαν μέτρο να ακούγεται αυτονόητο, όμως πολλοί αμελούμε κάποιες λεπτομέρειες, ικανές να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για τα έντομα. Η σχολαστική και συχνή καθαριότητα των ντουλαπιών όπου αποθηκεύονται τα τρόφιμα είναι είναι απαραίτητη για να αποτρέψουμε τη δημιουργία εστιών. Μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης με τα υπολείμματα τροφίμων σε τραπέζια, πάγκους κουζίνας και δάπεδο, ιδίως τους θερμούς μήνες. Τα έντομα αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα την ύπαρξη τροφής. Η σωστή καθαριότητα περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την εισβολή κατσαρίδων, μυρμηγκιών και μυγών.
  • Αεροστεγώς συσκευασμένα τρόφιμα: Τα τρόφιμα που έχουν ανοιχτεί από τις συσκευασίες τους και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν άμεσα, συνιστάται να κλείνονται αεροστεγώς σε ειδικά δοχεία. Τέτοια τρόφιμα μπορούν να είναι άλευρα, καφές, ζάχαρη, μπαχαρικά κλπ. που τοποθετούνται συνήθως σε ντουλάπια. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουμε την ανάπτυξη εντόμων των τροφίμων που εξαπλώνονται ταχύτατα στις κουζίνες.
  • Σίτες: Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες αποτελούν έναν από τους πιο συνηθισμένους τρόπους εισόδου των ιπτάμενων και βαδιστικών εντόμων στα σπίτια. Η τοποθέτηση σίτας τα εμποδίζει.
  • Στεγανοποίηση ρωγμών και μικρών οπών: Ερευνήστε προσεχτικά τον χώρο σας για την ύπαρξη ρωγμών ή μικρών τρυπών σε τοίχους ή δάπεδα. Οι πιθανές οπές κάτω από τους νιπτήρες της κουζίνας και του μπάνιου είναι ένας συχνός τρόπος εισόδου των εντόμων. Στεγανοποιήστε τις τρύπες με κάποιο κατάλληλο μονωτικό υλικό.
  • Καλυψη σιφωνιών: Από τα σιφώνια του μπάνιου μπορούν να εξέλθουν κατσαρίδες. Μπορείτε να τα καλύψετε με ειδικές σχάρες που κλείνουν ερμητικά ή με κάποιο ειδικό πώμα. Προσοχή όμως -μην τα στεγανοποιείτε με υλικά όπως τσιμέντο, σιλικόνη κλπ.
  • Μέτρα πρόληψης για τα κουνούπια: Αναφερόμαστε ξεχωριστά για τα κουνούπια, καθώς αυτά αποτελούν ένα ειδικό κεφάλαιο με συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης. Τα περισσότερα τα έχουμε ήδη αναφέρει στον οδηγό μας (δείτε εδώ). Επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει φυλλάδιο για την προστασία από τα κουνούπια.

Μέτρα απώθησης των εντόμων

  • Φυτά με εντομοαπωθητικές δράσεις: Μερικά φυτά όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, η μέντα και ο δυόσμος είναι ικανά να απωθήσουν μερικά έντομα, κυρίως κουνούπια. Έτσι, η καλλιέργεια ενός ή περισσοτέρων από τα παραπάνω φυτά, μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό μέτρο ώστε να αποτρέψετε σε κάποιον βαθμό την έλευση τους στον χώρο σας. Εννοείται βέβαια, ότι μερικές γλάστρες δεν θα σταθούν εμπόδιο για τα κουνούπια αν στην περιοχή υπάρχουν εστίες με μεγάλους πληθυσμούς. Δεν παύει όμως να παραμένει ένα καλό συμπληρωματικό μέτρο.
  • Άλλοι φυσικοί τρόποι: Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι μερικά προϊόντα που έχουμε στα σπίτια μας, μπορούν να αποτελέσουν τον “σύμμαχο” μας κατά των εντόμων. Μερικά από αυτά μπορούν να είναι το βορικό οξύ, η κανέλα, η μαγειρική σόδα, η ρίγανη, οι κόκκοι καφέ κλπ. Αν και τα προϊόντα αυτά έχουν κάποιες απωθητικές ιδιότητες για μερικά έρποντα έντομα (κυρίως μυρμήγκια και κατσαρίδες), δεν μπορούν να επιλύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν για παράδειγμα σε μια κουζίνα υπάρχει ήδη φωλιά, τα έντομα θα συνεχίζουν να αναζητούν τροφή και να αναπαράγονται, αναζητώντας ενδεχομένως εναλλακτικές διαδρομές. Ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ευαίσθητους χώρους (πχ πάγκοι κουζίνας) είτε ως πρόληψη είτε για μεμονωμένα περιστατικά.

Καταπολέμηση εντόμων

  • Χρήση παγίδων: Υπάρχουν αρκετές παγίδες για τα έντομα και η επιλογή που κάνουμε εξαρτάται κυρίως από το είδος εντόμου και τον χώρο μας. Μπορούν να είναι ηλεκτρικές, με κόλλα, με λάμπα προσέλκυσης, με τροφοελκυστικό κ.α. Λαμβάνουμε υπ΄όψιν, αν θέλουμε να παγιδεύσουμε μύγες, κουνούπια ή σφήκες, καθώς επίσης και αν θα την τοποθετήσουμε σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ευρέως παγίδες για τα έντομα, η αποτελεσματικότητα τους όμως εξαρτάται από την ποιότητα του ίδιου του προϊόντος.
  • Χρήση εντομοκτόνων (ερασιτεχνικών): Αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο οικιακής απεντόμωσης. Συνήθως είναι σε μορφή σπρέι, σπείρας ή ταμπλέτας καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα ιπτάμενων και βαδιστικών εντόμων. Προσοχή, αναφερόμαστε σε προϊόντα που προορίζονται για ερασιτεχνική χρήση και όχι για επαγγελματική τα οποία θα αναλύσουμε στην επόμενη παράγραφο. Τα ερασιτεχνικά προϊόντα είναι εύκολα στην χρήση και αποτελεσματικά στην άμεση επαφή με τα έντομα. Συνήθως όμως δεν έχουν υπολειμματική διάρκεια, ενώ δεν επαρκούν για πιο απαιτητικές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες και να ακολουθείτε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης.

Χρήση επαγγελματικών(;) εντομοκτόνων

Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αντιγράψουν επαγγελματικές μεθόδους και χρησιμοποιούν προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “Για επαγγελματική χρήση”. Αυτός ο τρόπος όμως θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι επαγγελματικές εφαρμογές απεντόμωσης δεν είναι ένας απλός ψεκασμός, αλλά προϋποθέτει επιστημονικές γνώσεις, εμπειρία, τεχνογνωσία και ειδικό εξοπλισμό.